Lasikattojen särkymisen ääni

  • Artikkelin kategoria:Yleinen

Kamala Harris vihittiin Yhdysvaltain ensimmäiseksi naisvarapresidentiksi päivämäärällä 20.1.2021. Saavutus on huima, etenkin kun Harris edustaa taustaltaan myös vallan paikoilla harvemmin nähtyä afroamerikkalaista vähemmistöä.  

Samaan aikaan, kun iloitsemme yhdestä edistysaskeleesta, tulee muistaa, ketkä ovat astelleet tuolla samalla tiellä ennen Harrisia tai kotimaisia esimerkkejämme, kuten Sanna Marinia tai Tarja Halosta. Naisia on  valittu demokraattisesti valtioiden johtotehtäviin ainakin vuodesta 1961 lähtien. Siitä ei ole kovin kauaa. Yksi sukupolvi, 60 vuotta. 

Maailman ensimmäinen naisvarapresidentti oli romanialainen Maria Paretti, joka palveli maataan 1961-1966. Kiinalainen Song Qingling taas aloitti parlamenttinsa varapuheenjohtajana ja edusti myöhemmin maansa johtajana vuodet 1968-1972. Keisarinnoja ja kuningattaria on toki ollut jo vuosisatoja ja tuhansia aiemmin, kuten vuonna 1883 kruunattu Taytu Betul nykyisen Etiopian alueella.  

Islannin presidentiksi vuonna 1980 valittu Vigdís Finnbogadóttir on ensimmäinen demokraattisilla vaaleilla valittu naispuolinen presidentti maailmassa. Hän on islantilainen opettaja ja teatterinjohtaja, joka toimi Islannin neljäntenä presidenttinä vuosina 1980–1996. 

Tasa-arvon askelia on otettu eri aikoina eri puolilla maailmaa, eikä kehitys ole ollut yhtäjaksoista. Yksi syy edustuksellisuuden epätasa-arvoisuuteen on äänestyskäyttäytyminen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että keskimäärin miehet äänestävät miehiä ja naiset molempia sukupuolia. Suomessa vuoden 2015 eduskuntavaaleissa 73 prosenttia miehistä äänesti samaa sukupuolta olevaa ehdokasta, mutta kevään eduskuntavaaleissa lukema oli 60 prosenttia. Muita syitä voimme löytää syrjivistä yhteiskunnallisista rakenteista, ennakkoasenteista, epätasa-arvoisesta perhevastuusta sekä hiljentämisyrityksistä. 

Muutosta on tapahtumassa, mutta siihen ei pidä tuudittautua. Kiitos, meitä ennen politiikan alalla rohkeasti toimineet naiset. Teidän työnne, päämäärätietoisuutenne ja periksiantamattomuutenne vuoksi tämä päivä on ollut mahdollinen. Lasikatojen särkymisestä kuuluu kaunista helinää.