Miksi kuntavaalit?

“Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista” luin Politiikan perusteet -kirjasta politiikan tutkimuksen pääsykokeita varten tamperelaisessa kirjastossa. Oli vuosi 2013, maaliskuu. Pohdin, haluaisinkohan koskaan lähteä politiikkaan. Ainakin halusin tutkia sitä, tarkastella ja vaikuttaa siihen, sen tiesin varmaksi. Samana vuonna myöhemmin osallistuin Vihreä Nuori Vaikuttaja- kurssille, jossa sain miettiä lisää suhdettani puoluepolitiikkaan. Toistaalta ja sitten taas toisaalta.

Seitsemän vuoden pohdiskelun aikana olen tehnyt paljon vaikuttamistyötä ilmastopolitiikan, nuorisopolitiikan ja maanpuolustuspolitiikan aloilla. Muutama vuosi sitten liityin vihdoin Vihreiden jäseneksi. Päätökseeni vaikuttivat maailman myllerrykset: Brexit, Trump ja syventyvät paikalliset ja kansainväliset kuilut. Jos tiedän, mikä on maailmassani oikein, miksi en seisoisi sen edessä selkä suorassa? Liberaalin ja vapaan maailman, jossa yhteistyötä tehdään yli intressi- ja puoluerajojen. Jossa arvostetaan erilaisuutta, kunnioitetaan ihmisoikeuksia ja eletään niissä rajoissa, mitkä maapallo on meille suonut. Siihen maailmaan uskon ja sen eteen työskentelen.

Kestävän kehityksen parissa puuhatessani havahduin siihen, miten paljon tärkeitä päätöksiä tehdään paikallisesti, kaupungissa ja kunnissa. Valtakunnan politiikka määrittää päätöksenteon raameja kun kunnissa ja kaupungeissa päätetään julkisten liikennevälineiden yhteyksistä, paikallisen yrittäjyyden tukemisesta sekä siitä, miten helppoa kenenkin on löytää itselleen koti.

Helsingistä on tullut minun kotini ja täällä on hyvä olla. Ei kuitenkaan ihan kaikilla. On ratikkapenkillä torkkuvia ihmisiä, jotka aivan varmasti nukkuisivat mieluummin jossain muualla. On kansainvälistaustaisia ihmisiä, jotka kokevat kuulumattomuuden tunnetta kielimuurin vuoksi. Elämäntapamme ei ole vielä Helsingissäkään kestävällä pohjalla, vaikka soijamaidon suurkuluttajia olemmekin. Näihin asioihin haluan kaupunginvaltuustossa vaikuttaa. Siksi kuntavaalit.