Miksi Vihreät?

Vuoden 2012 kuntavaaleissa tein ensimmäisen äänestyspäätökseni, sillä olin täyttänyt edellisenä vuonna 18 vuotta. Vanhempiani haastateltaessa toinen heistä kertoi äänestäneensä vihreitä, toinen erästä muuta puoluetta. Tasa-arvo, ympäristö, ihmisoikeudet. Vihreiden teemat vetivät minua puoleensa. Ennen äänestyspäivää koin kuitenkin pienen puolueidentiteettikriisin. Pohdin, mistä vakaumukseni oikein kumpuaa. Äänestäisinkö vihreitä vain, koska toinen vanhemmistani äänestää vihreitä? Vai siksi, miten minut on kasvatettu katsomaan maailmaa? Kävin kaikkien puolueiden kantoja läpi nettisivujen kautta. Puoluekannat, tärkeimmiksi nostetut teemat, yleiskuvan. Jokaisella puolueella oli enemmän tai vähemmän arvoja, jotka voisin jossain olosuhteissa allekirjoittaa. 

Kriittisen tarkastelun jälkeen palasin intuitioni osoittamaan suuntaan ja äänestin vihreää ehdokasta. Tutkimusmatkani jälkeen pystyin olemaan entistä varmempi: tämä tuntuu poliittiselta kodiltani. Luonnon ja ympäristön merkityksen hyvinvoinnille opin jo varhainUlkoilimme perheeni kanssa lähimetsissä Itä- Suomessa paljon ja joinain vuosina kävimme useamman kerran kesässä pidemmillä vaelluksilla Kolilla tai Suomunjärvellä. Pienellä Minea-purjeveneellä suuntasimme lähisaaristoon telttailemaan. Tunsin, että tämä kaikki on suojelemisen arvoista 

Ensimmäisenä lapsena sain kasvaa vapaasti ilman valmiita sisarmallejaHarjoittelimme isäni kanssa nyrkkeilyä tyynyihin ja metsässä viilettäminen kiipeilyineen oli minulle kaikkein mieluisinta puuhaa. En ymmärtänyt päiväkodissamikä kodissa oli niin mielenkiintoistaettä sitä piti leikkiä.  Sain roolivapaan kasvatuksenmissä pääsin kasvamaan omaksi itsekseniMinua ei pyritty muokkaamaan mihinkään muottiin. Tämän haluaisin mahdollistaa myös muille 

Kun globaali oikeudentuntoni heräsi, se heräsi hyvin vahvana. Ehkä osin myös siksi, että minua ja siskoani pyrittiin hiukan suojelemaan maailmalta varttuessammeuutiset olivat aikuisten ohjelmia, eikä politiikasta liemin puhuttuKoin, että minun piti tehdä jotain toisten hyväksikoska olin itse saanut niin hyvät eväät elämään. Vähitellen ulkoisen maailman vaikuttaessa enemmän sisäiseen maailmaani ymmärsinmiten niin moni tyttö jää sukupuoliroolinsa vangiksi. Tarkoitti se sitten istumista kiltisti hiljaa, aikaista avioliittoa teini-iän kynnyksellä tai jatkuvaa kyvykkyyden vähättelyä. Samalla, kun minä harjoittelin päässälaskuja vanhempieni kanssa huvikseni ennen nukkumaan menoa, joku toinen tyttö oli jo saanut kuulla monen monta kertaa, etteivät tytöt osaa matematiikkaa.  

Tämän kokemusmaailman kautta opin arvostamaan ympärillä olevaa luontoa, tasa-arvoa sekä kyseenalaistamatonta ihmisarvoa. Vihreät muuttavat maailmaa, jotta elämä maapallolla voi kukoistaa. Tämä on puolueen uuden periaateohjelman kantava ajatus ja ensimmäisen kappaleen otsikko. Tieteeseen perustuva päätöksenteko, marginalisoitujen ryhmien huomioiminen, kestämättömän ylikulutuksen kyseenalaistaminen ja vapaan ja avoimen demokratian rakentaminen ovat ohittamaton osa maailmankuvaani ja sitä, minkä uskon olevan hyvää. Tämän vuoksi vihreät on poliittinen kotini vielä yhdeksän vuotta ensimmäisen vihreän ehdokkaan numeron äänestyslipukkeeseen kirjoittamisesta. Tällä kertaa erona on se, että äänestyslipukkeeseen voi kirjoittaa myös minun numeroni. Kirjoittaisitko myös sinä sen?